Zlato priznanje za stojnico dijakinj Samre Avdić in Nine Češarek na sejmu Altermed v Celju
V nedeljo 13.3.2016 smo se dijakinje Gimnazije in Srednje šole Kočevje Nina Češarek in Samra Avdić iz 2. EKT odpravile z mentorico Natašo Tekavec na sejem Alteremed v Celje , kjer smo predstavile Kočevsko-Ribniško kulinariko skozi čas z naslovom Dobrote iz babičine shrambe. Sejem je imel tudi tekmovalno –ocenjevalno noto saj je stojnico je ocenjevala strokovna komisija Eko šole ter podsekretar na ministerstvu za gozdarstvo, kmetijstvo in prehrano g. Andrej Potočnik.
Projekt sva izvedle v okviru izvedbe poklicne mature za drugo izpitno enoto, kjer moramo izvesti celotno nalogo od ideje do realizacije. K sodelovanje v projektu povabile Društvo podeželskih žena Kočevje kot iz Ribnice. Podeželske žene so nama pomagale z različnimi nasveti, idejami, s peko kruha in poznavanjem kulinarike tako kočevske kot Ribniške. Ravno tako sva k sodelovanju povabile ekološko kmetijo Kocjančič iz Gotenice, ki se je z veseljem odzvala na našo prošnjo. Predstavitev ekološko pridelanih mlečnih izdelkov nam je obogatilo našo stojnico in skuto s kmetije Kocjančič smo oplemenitile z kočevskim medom, ki nam ga je doniral čebelar Stanislav Knežič. Sceno oz ozadje za našo stojnico nam je poslikala akademska slikarka Nataša Gašparac, ki je zaposlena na naši šoli. Glede na to da smo na stojnici predstavile različne mlečne in sladke namaze smo potrebovale različne vrste kruha, ki so ga v ta namen spekle podeželske žene iz Kočevja in Ribnice, k peki pa smo pristopile tudi same. Naša stojnica na sejmu Altermed je bila izjemno dobro obiskana in zelo prepoznavna, saj smo imele na stojnici tudi zelo veliko tiskanega gradiva, ki sva ga izdelale v ta namen (recepti kruhov, tradicionalna hrana-kosilo, zajtrk, malica, večerja s kočevsko ribniškega okolja). Svoj projekt smo s pomočjo različnih deležnikov zelo uspešno izpeljale saj smo na ocenjevanju dosegle vseh maksimalnih 25 točk in si s tem pridobile zlato priznanje. Naš trud se je poplačal saj smo izjemno zadovoljne, zato se zahvaljujeva vsem in vsakemu posebej, ki je na kakršen koli način pripomogel da smo izvedle svojo nalogo.
Samra Avdič, in Nina Češarek z mentorico Natašo Tekavec.